sreda, 6. avgust 2014

Kulinarični teden - 3. dan

Tole je že druga objava danes, ma kaj ko moj "kulinarični teden" sovpada z Marininim izzivom, kjer sem avgustovska gostja... Danes kuhamo po podobnem receptu iz Kulinarika.net.

JABOLČNI CMOKI Z OMAKO alla NeJa


Potrebuješ:
  • cca 500 g jabolk
  • moko (ostro ali mehko) - jaz doziram po JŽ odvisno od jabolk
  • jajce
  • ščepec soli 
  • vanilij sladkor
  • cimet - po želji
za omako:
  • sveže sadje (predlagam breskve ali ananas, lahko pa tudi ocejen kompot)
  • veliko JŽ medu
  • vanilij sladkor
  • cimet 
  • vsaj ČŽ ruma oz po okusu
Priprava:
Jabolka naribaš, kot za jabolčni zavitek, dodaš vanilji in cimet ter vse dobro zmešaš. Stepeno jajce osoliš in vmešaš v jabolčno maso, potem pa po žlicah dodajaš moko. Podobno, kot pri kruhovih cmokih - ko se jabolka lepo sprijemajo je moke dovolj. Pri oblikovanju cmočkov priporočam mokre roke, saj se tako zmes manj lepi na prste. Če se ustrašite, da ste dodali premalo moke, lahko cmoke na hitro še povaljate v njej, vendar ne pretiravajte!

Tako oblikovane cmoke kuhamo v osoljenem kropu par minut - odvisno od velikosti.

Za omako narežemo sadje na krhlje ali kocke. V kolikor imamo npr. zamrznjeno jagodičevje, mirne duše uporabimo kar tega brez odtajevanja. V posodi stopimo med, vanilji in cimet, doamo sadje in zalijemo z rumom. Če komu med ne ustreza ga lahko izpusti. Pustimo da prevre - glede na čas vretja je odvisen delež ruma. Načeloma je za JŽ ruma dovolj 2-3 min, da rum pusti samo okus.

Dober tek!

Če si se pridružil kulinaričnemu tednu šele danes, ne pozabi pokukati na ostale recepte:
pa pa 

6 komentarjev:

  1. Njami, ni dileme kaj bo danes za sladico po kosil.
    Lp Danica

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako si pridna,
    njami
    lahko dodam le še dober tek
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Hojla. Končno je prišla civilizacija tudi k meni na morje. Dobila internet. Juhuhu. Najprej pa - preden sem šla na jug sem ti na brzino poslala nove klekljane vzorce za nakit (nabavila sem jih pri Irmi Pervanja in so res špica - srce mi ni dalo, da jih ne bi skopirala in ti jih poslala - kaj sem dobra!!!!!! kot kruh !!!!)
    Zunaj je vroče za crknit, ti pa šporhajt kuriš....so pa recepti ena A. Pri nas bom prodala sezamčke in cmoke brez jabolkov, stročji fižol (zame njami in še enkrat njami) pa ne bo potegnilo. Kar nadaljuj, je prav zanimiva ta tvoja kulinarika. čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, potem me čaka zeloo zanimiva pošta, ko mi uspe priti domov - hvala :)!!!!!! Sva podaljšala morje, tako da pakiram šele jutri - je pač sonček :). Čestitke za internet in hvala za mnenje - te je zeloooooooooo lepo brati po dolgem času :)

      Izbriši
  4. Tale tvoj recept zgleda nesramno dobro :-).

    OdgovoriIzbriši
  5. Ker so punce nad mano že vse kar imam v mislim napisale...dodajam samo...
    MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).