torek, 05. avgust 2014

Kulinarični teden - 2. dan

Obljuba dela dolg, sicer po dopustniškem urniku ma tukaj je današnja objava. Priznam, da jih nisem danes pekla, recept pa je že tolikokrat uporabljen da gre kar iz glave in niti ne vem od kje je...


SEZAMČKI

Super slano pecivo.
Razlog številka 1: Tone je djal v e-mail debati - citiram: "veš kaj, danes je bolj kilavo vreme, dej pojdi ene piškotke speč." konec citata :)
Razlog številka 2: Enostavna priprava, velika količina, zelo dobro za grickanje
Razlog številka 3: dragi jih obožuje, priključuje pa se tudi pol mojega sorodstva :)

Potrebuješ:
  • 1 Kg moke (jaz dam TIP 500 oz. gladko)
  • 10 dag sezamovih semen (meni najbolj ustrezajo, lahko kaj drugega)
  • 3 ČŽ soli 
  • 25 dag masla (z margarino ni tako okusno)
  • 2 jajci
  • 2 dcl olja (priporočam pol olivnega in pol bučnega)
  • 2 dcl mleka
  • kocka kvasa
  • "tovster" oz. opekač - brez njega ne gre!
Priprava:
Iz odmerjenih količin pripravimo kvasec (v cca 1 dcl mlačnega mleka razdrobimo kocko kvasa, dodamo malo sladkorja in dobro JŽ moke). Med tem v večjo posodo damo preostalo moko, sol (ne se bati da bo preslano), sezam,  dobro zmešamo in pripravimo "jamico". Posebej zmešamo stopljeno maslo (pazi, da ne pregreješ), olje, preostanek mlačnega mleka in dve razžvrkljani jajci ter vse skupaj dodamo v "jamico". Na koncu vlijemo še vzhajan kvasec in zamesimo testo.

Testo pustimo vzhajati 1 uro - lahko tudi manj, vendar so Sezmački boljši, če dobro vzhajajo. Iz testa oblikujemo majhne kroglice s cca 3 cm premerom, ker bodo še vzhajale. Jaz jih odlagam na pult in pustim vzhajati dokler ne porabim večine mase in šele takrat vklopim opekač na najvišjo temperaturo.

Že vzhajane kroglice iz večjega dela mase.
Takole pa zgledajo že pečeni Sezamčki.
Ko se opekač segreje jih jemljem po vrstnem redu delanja, tako da so že vzhajale. V velik opekač jih gre 14-16 v treh vrstah - pazite na razmak, saj jih je potrebno s pokrovom stisniti. Koliko časa se pečejo je odvisno od temperature opekača - pri meni nekje 8 min, oz. do zlato rjave barve.

Topli so zelo dobri s tatarskim biftekom, hladni pa sami ali pa s kakršnim koli namazom. Priporočam Bakala, je pa tudi z navadno kislo smetano svojevrsten užitek. Večino mi jih frezajo že med pečenjem, tako da se ni za bati da bi ostali :).

Dober tek!

Če si se pridružil kulinaričnemu tednu šele danes, ne pozabi pokukati na ostale recepte:

pa pa

12 komentarjev:

  1. Uh, ovo se čini jako fino..
    Lp, Martina

    OdgovoriIzbriši
  2. Hallo Ne-Ja, das Rezept hört sich gut an. ich werde es bald mal ausprobieren. Danke dafür!

    Liebe Grüße aus Deutschland von Beate

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa je res hitro pripravljena zadevica in super tudi za kaksno zensko srecanje doma :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super, hvala za recept. Jih bom spekla čez vikend, se obeta večje druženje.
    Res dobra ideja to s toasterjem, ker pečica še dodatno segreje prostor - mislim na vroča poletja, letos itak ni problema.
    Lp, Mojca

    OdgovoriIzbriši
  5. Se opravičujem, še eno "svetlolaso" vprašanje: Katero moko, ostro ali gladko, naj vzamem?
    :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem dodala z gladko moko. Jaz nikoli ne delam z ostro, razen če piše v receptu :).

      Izbriši
    2. Hvala za odgovor. Škoda bi bila, da mi ne ratajo, ker se nisem točno pozanimala.
      Na sliki zgledajo tako mamljivo.......

      Izbriši
  6. Uuu, tole pa res zgleda zelooo vabljivo. Mislim, da bom kmalu poskusila. Zanimvo tole s toasterjem, še nikoli nisem videla, da lahko gori spečeš tudi pecivo ... Kul! :)

    Pozdravček, B.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimivo bi bilo tole poskusiti tudi doma.Kdo ve,mogoče se v kratkem lotim.Prav vabljivo izgleda.Tole s toasterjem se tudi meni zdi zanimivo.
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda današnja objava. Bom pokazala hčerki, morda pa se nas usmili in speče tvoje "cekinčke" - mi ravno tako delujejo ;)))).
    Uzivaj, Jana

    OdgovoriIzbriši
  9. Iii, tole se pa super bere in zgleda za pohrustati slastno :-))

    OdgovoriIzbriši
  10. Uff, tole izgleda njami. In da pečeš s toasterjem je pa tudi super ideja. Sploh poleti, se mi zdi, da pečica čisto preveč segreje stanovanje ;-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).