nedelja, 15. december 2013

Črte in piškoti iz kozarca

Vikend se približuje koncu - vsaj nekaj, ker je bil zeloooo naporen. Imeli smo namreč koline, pa v petek sem imela testiranje za možno službo, pa sladkega je zmanjkalo doma pa...

Pojdimo od začetka. K vsakim kolinam sodi tudi nekaj sladkega, tako da se pocartaš zjutraj ob kavici preden se začne delati. Ni kaj, je potrebno poskrbeti za "držače" da zdržijo do kosila :). Ker je ta dogodek sovpada z izzivom #97 črte na CRAFT-alnici in bližajočimi se prazniki, sem se odločila da vam predstavim idejo za novoletno darilo, voščilnico in se seveda pohvalim kako pridni smo bili doma :). Osnova pa je narejena po skici izziva št. 257 na EAC, tako da jo prijavljam tudi tja.

Papirja sta narejena ročno s pomočjo kave, vode in likalnika, zvezdice pa so motiv na celofanu, ki je prilepljen potem na pravokotnik, tako da imamo črte.

Darilo je tokrat bolj v stilu naredi oz. dokončaj sam. V litrski kozarec namreč zlagaš suhe sestavine za piškote, dodaš tagec z navodili kako končati zadevo in lično zaviješ. Taka predpriprava je tudi za "hude čase" ko lahko na hitro narediš piškote brez vse predpriprave. Vsebuje pa črte, tako da paše k voščilnici in izzivu :).

Pri zlaganju sestavin je potrebno paziti, da je sladkor na vrhu. Tole je moja zaloga za hude čase.
Tole je insert iz poročnega darila, z navodili kako pripraviti te piškote. Celoto pokažem drugič.

Uporabljen recept je iz Ramine knjižice z naslovom Ovseni piškoti, drugače pa obstaja malo morje receptov, ki so primerni za tako embalažo. Pri nas gredo sproti, zato jih prestavljam tudi vam, seveda z mojimi opombami:

Sestavine:
  • 120 g margarine ali masla
  • 100 g sladkorja (raje manj)
  • 1 večje jajce
  •  1 vanilji
  •   malo cimeta (jaz dam porezano ČŽ)
  • 200 g moke
  • 1 pecilni
  • 140 g ovsenih kosmičev
  • 70 g sesekljanih orehov (dam 100g lešnikov ali mandljev)
  • 50 g sesekljane čokolade za kuhanje (100 g kar pride pod roko – tudi Miklavže, Dedke mraze, Božičke, zajčke, pirhe, srčke…)


Priprava:

Jajce, margarino, sladkor, vanilji in cimet zmešamo. Nato dodamo moko s pecilnim praškom, na koncu pa še kosmiče, sesekljano čokolado in orehe (jaz to vse skupaj zmešam in počasi dodajam – nikoli posebej, ker  se potem ne vmeša tako dobro).



Naredimo testo in pustimo počivati 30 min v hladilniku (če nimam časa naredim takoj in ni nič narobe). Nato oblikujemo majhne kupčke in jih polagamo na peki papir. Pečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 °C dobrih 14 min (na ventilaciji je dovolj 8-10), da piškoti dobijo zlato rjavo barvo.



Vsak kupček potisnemo z vilicami, tako da na najem ostane odtis vilic (pred pečenjem). 

Ravno iz pečice.


 In še skok k proizvodu iz kolin, ki se že veselo dimi :).


Toliko za danes in pa pa do prihodnjič.

6 komentarjev:

  1. Nice card.Thanks for joining us at EAC.
    Hugs,
    Nadja

    OdgovoriIzbriši
  2. Nice card.Thanks for joining us at EAC.
    Hugs,
    Nadja

    OdgovoriIzbriši
  3. Same super ideje pri tebi. Voščilnica je zelo lepa, darilce super praktično, piškoti in pečenice pa so pridišali do mene :-) Držim pesti za službo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne samo lepo, še dobro je vse videti :)).
    Hvala, ker sodeluješ na 97. izzivu CRAFT-alnice. Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ideja :-))
    Hvala, ker se igraš z nami v CRAFT-alnici. Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super ideja, klobase so pa do mene pridišale :))

    Prijetne praznike ti želim in veliko časa za ustvarjanje v 2014.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).