nedelja, 29. december 2019

Zimska dogodivščina Palčka Crtančka in Palčka Zaspančka

Pri Miji v vrtcu imajo letos za projekt Palček Bralček gozdni nahrbtnik. Naloga - pojdi na sprehod v gozd, najdi  pet stvari in o njih, ob pomoči staršev, napiši zgodbico. Priložen je bil tudi luškan roza zvezek, v katerega je potrebno pravljico napisati in ilustrirati. Par dni dežja je najin sprehod odlagal ampak potem pa je prišel prvi letošnji sneg. Direktno iz vrtca sve odpeketali k babi in potem snežni dogodivščini na proti. Pripravi se na malo daljšo objavo ;). Vse podobnosti z nama so zgolj in samo naključne ;).


Zimska dogodivščina

Palček Zaspanček se je lenobno pretegnil in pogledal skozi okno  - lej zunaj sneži! Kaj praviš palček Crtanček, a greva v gozd? Jaaa, veš imam še domačo nalogo – najti moram pet stvari in o njih napisati zgodbico za palčka Bralčka.

Sneg skozi okno.
Zunaj je čedalje bolj snežilo. Dva pogumna palčka sta se odpravila proti gozdu. Pod Zaspančkovimi nogami je zastokalo in zapokalo in reklo resk, ko je šel preko zamrznjene luže… kako jo je ucvrl za Crtančkom. Nato pa… Poglej to čudno reč.. nekaj črnega se jima približuje, ju zasleduje in na koncu mjav, mrjav  zamijavka. Lej jo lej jo kakšna luštna mačka - Puma se jima je pridružila na sprehodu. Ampak joj prejoj, »hu-hu« pod mostom od avtoceste jo je preplašil in ucvrla jo je domov.

Puma zasleduje škrata.
Naša dva palčka pa sta šla naprej. Čas sta si krajšala z brcanjem borovega storža in tako prišla do roba gozda. Na travniku sta opazila hiško strica krta, vso belo, zasneženo in prazno? Le kam je šel striček Krt?
Strica Krta ni doma.
Prebijala sta se pod mostom iz leskovih vej, skozi visoko in zasneženo travo do poti. Ko je Crtanček opazil lešnik. Zaspanček je takoj pomislil na Veverico Pekarico in njeno slastno pecivo. Lešnik je vtaknil v žep, da ga bo pokazal Palčku Bralčku. Pot ju je vodila mimo pekarne Veverice Pekarice, ampak okoli hiše ni dišalo po lešnikih, niti se ni kadilo iz dimnika... Le kam je odšla Veverica Pekarica? Je hitela še po zadnjih opravkih in zato izgubila lešnik? Zaspanček in Crtanček sta na poti opazovala svoje sledi v snegu. "Tako bova lažje našla domov", si je mislil Zaspanček.

Palčka sta našla lešnik.
Kako se je motil. Čedalje bolj je snežilo in sneg je zakrival njune sledi. Prvi je to opazil Crtanček, ko je čakal na počasneža Zaspančka. Zaspanček se je vmes ustavil pri gospodu Telohu in povprašal po njegovih otrocih. S ponosom mu je pokazal vseh šest in jih toplo pokril nazaj z listjem.

Teloh je pokril svoje otročičke.
Globlje kot sta rinila v gozd, bolj se je mračilo. Zaspančku pa se ni nikamor mudilo. Tudi, da je sneg zametel njune sledi ni opazil. Iskal je namreč lep kamen, utrgal si je smrekovo vejico, da si jo bo zataknil za kapo… Nato pa je opazil jaso in na njej kočo. Crtanček mu je povedal da je tukaj doma teta Srna. Tudi nje ni bilo doma, edino mladi gabri so igrali svojo pesem v  vetru. Zaspanček si je tudi gabrovo vejico vzel za spomin. Palček Bralček bo zagotovo hotel videti njegove zaklade, ko mu bo pripovedoval to pravljico.

Šibamo proti domu.
V daljavi se je zaslišalo piskanje vlaka. Zaspanček se je prestrašil. Končno je opazil, da je sneg prekril njune sledi… da počasi pada mrak… in si zaželel topline doma in vročega kakava. Zaspanček mu je z veseljem ustregel. Domov sta jo ubrala po bližnjici. Vse za vroč kakav in Crtančkov objem, v katerem se poslušajo najlepše pravljice. Tam so Veverica Pekarica, striček Krt, teta Srna in drugi prebivalci gozda vedno doma :).

Kakav :).
Sedaj pa lahko noč in eno bolho za pomoč. Pokrij se, zavij se in zaspi!

Izzivi:
Najlepši par - galerija meseca decembra (igrivi palčki, cvetoči božič, v veseli vasici)

Vzelo nama je celo nedeljo, da sve dokončali tole zgodbico. Mija ni bila nekaj preveč zainteresirana za risanje, ko pa sem ji obljubila, da se lahko igra s štampiljkami in "hroščkom" pa je šla v akcijo. Zgodbico zmoti moja grda pisava :( , ampak je bilo potrebno napisati v zvezek...

Ilustratorka Mija...
Ilustratorka Mija...
Za konec vam pokažem še palčke, ki jih kvačka naša mati in tistega, ki si ga je izvolila da ji čuva hišo. Kvačkani se nalepljeni na ščipalke, tako da jih lahko pripneš na darilca, zavese... Eni imajo pon-pončke eni kraguljčke...
 

 Tale pa straži verando - v višino meri okoli 1,5 m. Danes pa so mu nadeli še lučke in belo brado...


Izzivi:
Veselodecembrski izziv pri Metuljčici - naravno, bela, zelena, rdeča, čarobni prazniki
ArtMBR - adventna pravljica ---> če slučajno škrat ne ustreza kriterijem, ga prosim izbrišita :).
Scrapping 4 fun #156-christmas

Drage moje, še malo pa bomo zakorakali v novo leto. Hvala vam za vse lepotičke in lep preostanek vikenda :).

Ne-Ja

7 komentarjev:

 1. Takšni so najbolj dragoceni trenutki, ki bodo otokom ostali v spominu za vedno. Srečna Mija, ki ima smisel za risanje in ustvarjanje in srečna, ker ima koga za vzpodbudo. Verjetno ste srečni vsi, ki ste izdelali nekaj po svoje. Čisto vse, kar je v tvoji objavi ustreza mojemu izzivu, tako, da hvala, da si delila svojo pravljico z vsemi izdelki tudi z mano, na takšen način. Da bi le še snežilo, snežilo.... Palček pa je tako kjut in diši po naravi.

  OdgovoriIzbriši
 2. Wauuu. V našem vrtcu je pa Bralček palček. (to bo kakšen palčji trik-narobe obrnjene besede :)) Super sta to opravili. Bravo Mija in mami. Prijetne zadnje dni 2019 tebi in tvojim najdražjim. Tamara

  OdgovoriIzbriši
 3. Obožujem pravljice in tako lepo te je brati in spremljati kako lepo ustvarjata skupaj z Mijo. Že vidim njen ustvarjalni talent. Palčki so tako ljubka zadevca za naše male škratke. Prelepi so tudi kvačkani, tisti naraven pa je prav poseben. Hvala ti za objavo.

  OdgovoriIzbriši
 4. Joj, kako čudovito pravljico sta napisali in ilustrirali. Navdušena! Prekrasen škratek pazi vaš dom in tisti kvačkani so tudi fantastični...lepe ščipalke, jaz bi z njimi pripela prejete voščilnice na vrvico ;)
  Vse lepo v novem letu!

  OdgovoriIzbriši
 5. O Jerneja, čudovito pravljico sta pripravili z Mijo. Zelo zelo všečno!!!
  Gozdni škrat si res zasluži aplavz.
  Bravo za tvoje kreacije in naj te spremljajo tudi v novem letu.
  Srečno v 2020!!!

  OdgovoriIzbriši
 6. Kako sem se nasmejala vajini pravljici! Čudovito in srčno. Bravo punci! :-) Vse pohvale tvoji mami za kvačkane palčke. Lušni so 100 na uro. :-)

  OdgovoriIzbriši
 7. Hvalaaaaa za čudovito pravljico, v njej sta tako zelo vidve, pa še sama se najdem v njej. Jaz bi jo kar objavila, tako, v pravi slikanici, da bi lahko v njej uživalo čim več ljudi!!
  Danes bo pravljično lep dan zaradi vaju!
  Tudi božički so tako zelo cart (povej naprej prosim ;-), vaš varuh pa ... carski. Hvala, ker ga deliš na blogu Scrapping4fun!
  En velik objem k vam, Majda

  OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).