Sivko vsi poznamo kot aromatično rastlino, ki odganja molje po omarah, šopek napolni prostor z omamnim vonjem, njeno olje odganja glavobol... Ma da se jo da uporabiti tudi v kulinarične namene pa sem "sprobala" šele pred kratkim. Žetev je bila bogata, zato sem jo po Mojčinem poizkusu namočila za sivkin liker, naredila sivkin sladkor in seveda sivkine piškote. Butaric ne bom delala, ker sem jo dobila v dar in bo za letos to to, vrečice pa še pridejo na vrsto :).
Prvi poizkus je bil narejen kakšen mesec nazaj, vendar je bil recept pomanjkljiv, piškoti pa so vseeno čudežno zginili še vroči. Poizkus št. 2 je bil narejen v petek in ekola rezultata.
Mamino novo orhidejo je potrebno pokazati :). |
Recept je združitve dveh receptov z mojimi dodatki. Osnovo najdete tukaj. Moja sprememba je vrstni red dela, cvetovi sivke so zelo drobno sesekljani, limonina lupinica zagotovo ne sme manjkati... Preden gredo v pečico so prebodeni z vilicami, pečejo pa se max. 12 min (ventilacija) na tej temperaturi.
To je to v zadnjih vzdihljajih te deževen nedelje. Lep začetek tedna :)!
pa pa
Da se jo da uporabiti v kuhinji,pa tudi jaz nisem vedela.Hvala za informacijo.Piškotki izgledajo prav slastno.
OdgovoriIzbrišiLep dan ti želim :)
Urška
Mmmmm....prav slastno zgledajo in se sploh ne čudim, da so čudezno izginili ;))))
OdgovoriIzbrišiLp, Jana
Ja...pri nas zadnej čase vse sladko čudežno izginja še preden pride dobro iz pečeice :)
IzbrišiTole mora biti pa dobro. Tudi jaz sem letos prvič pobrala svojo sivko, ki me zdaj čaka da ho uporabim.
OdgovoriIzbrišiJaz delam s sivko mafine, ki so prav tako slastni.
Hvala za recept.
Lp Danica
Hvala. Danica, se priporočam za recept, ker je zagotovo njami :)
IzbrišiOjla Ne-Ja zdravo, tole je pa prišlo kot naročeno. Sedaj se pripravljamo na poroko nečakinje, pri kateri je tudi vse v znamenju sivke in ji bom spekla še piškote. Še nisem uspela pogledati recepta, ker sem prvo hotela komentirati, potem pa se mu posvetim. Upam, da bo tudi pri nas vsem šlo v slast:))
OdgovoriIzbrišiLP
Pri vsej moji peki in kuhi moram priznati, da prvič slišim, da se uporablja sivka tudi za sladkarije. Niti malo pa ne sumim, da je bilo res njami, če so ti tako hitro zmanjkali. čao
OdgovoriIzbrišiSem že slišala za uporabo sivke v kulinariki, vendar je v ta namen še nisem preizkusila. Naslednje leto pa zagotovo. :-) Tvoj recept bom pa shranila. :-))
OdgovoriIzbrišiLe kakšni sladkosnedi škratki hodijo po tvoji kuhinji ;) hvala za recept ;)
OdgovoriIzbrišiufff, nisem vedela, da se sivka lahko uprabi tudi v pecivu, likerju, sladkorju.... kaj vse ne bom še izvedela. moram naslednje leto malo več sivke posadit, sedaj je ena sama rastlinica pri meni... sem pa naredila lansko leto vrtnični likerček, ampak se še stara, moramo sprobat, če je sploh dober!!!!!
OdgovoriIzbrišikrasno si se lotila tega! pohvalno!
lp
O njami
OdgovoriIzbrišiše sivkin sladoled in si zmagala
lp Tamara
Tole bi res rada enkrat probala, ker kakorkoli mi je sivka ljuba, je hkrati zelo mocna. Zgleda zelo slastno.
OdgovoriIzbrišiJaz posušim nekaj cvetja za zimo in potem se s sinom lotiva peke. Ponavadi okoli božiča, ker sicer ni časa. Letos smo imeli sivke zelo malo - nekaj smo je presadili, grmiček, ki ponavadi da veliko cvetov, pa jih je imel letos zelo malo. Še dobro, da sem se v Provansi naužila vonja in pogleda na brezmejna polja cvetoče sivke. Pa-pa, Maja
OdgovoriIzbrišiO, sivkini, takih še nisem poskusila. Si mi pa naredila lušte.
OdgovoriIzbriši