ponedeljek, 4. avgust 2014

Kulinarični teden - 1. dan

Omenila sem vam že, da razmišljam o deljenju mojih kulinaričnih "podvigov" z vami, današnje kosilo pa je dalo ideji zeleno luč.

Vsak dan vam bom tako pokazala en nov kulinarični podvig/nasvet/idejo in vsekakor recept. Recimo pet dni, mogoče celo sedem - odvisno od volje oz. kakšno bo vreme :). Ste za? No pa pojdimo od začetka....

 DUŠEN STROČJI FIŽOL Z JAJČEVCI

Razlog številka 1: moški del jedcev si je zaželel jed s stročjim fižolom
Razlog številka 2: jaz ga niti videti ne morem, kaj šele da bi ga kuhala
Razlog številka 3: "čorbe" (beri enolončnice) niso ravno moja top hrana, sploh če ne stopi kakšna žival notri, zato sem iskala alternativo

Slika je nastala, ko je bilo že vse pospravljeno - toliko je ostalo za malico, prej pa nisem utegnila slikati, tako da barve niso več prave :(.

Originalen recept najdete na Okusno.je, moja predelava pa je prilagojena dopustniški kuhinji in gre na približno takole:

Za 3 osebe potrebuješ:
  • 500 g očiščenega stročjega fižola
  • 250 g jajčevec oz. raje več (dala sem tudi 2 pesti bučk)
  • 2 JŽ masla
  • 2 JŽ olivnega olja
  • sok 1/2 limone
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • ostale začimbe po želji
  • dodatno maslo za serviranje - po želji 
  • parmezan po želji
Priprava:
Stročji fižol očistiš in narežeš na manjše koščke. Medtem pripraviš osoljen krop. Fižol vržeš v krop in kuhaš na polnem ognju cca 10 min oz. dokler ne postane kuhan (pazi da še vedno ostane malo "al dente"). Vmes narežeš jajčevec na malo večje kocke in ga osoliš. Razpustiš dobro JŽ masla z dodano JŽ olivnega olja in prepražiš česen (jaz ga strem, za ljubitelje pa priporočam nalistanega). Glede na to, da je jajčevec pust dodaj raje malo več masla, da je vse skupaj bolj svilnato. Jajčevec pražiš cca 5-7 min, odvisno od velikosti kock. Po potrebi dodatno osoliš.

Ko je fižol kuhan in ocenjen (malo vode lahko pustiš, da zmanjšaš količino maščobe) razpustiš preostalo maslo in olivno olje ter fižol popečeš. Ne pozabi na sol in poper. Nato dodaš malancane in limonin sok vse skupaj dobro premešaš in jed je gotova. Postrežeš lahko samega s pikico masla ali pa še kaj poleg.

Priznam, da sem poizkusila fižol - najprej če je kuhan in potem, če je vse skupaj dovolj slano in začinjeno... Presenetljivo ni švoh zadevica, vendar sem raje jedla špagete z omako alla Ne-Ja :). Dragi in stric sta svojo porcijo zmazala poleg špagetov, ki so bili sprva mišljeni samo zame, drugače pa je komot samostojna jed. 

Če bi kuhala doma, bi popekla panceto oz. slanino, na njej pa potem poleg še kuhane njoke in malancane. Čisto na koncu bi dodala fižol in ga pokapala z limono. To bi pa gotovo še angelčki papali :).


Dober tek in upam, da vam bo všeč :). 

Se beremo jutri, do takrat pa pa-pa.

7 komentarjev:

  1. Super ideja za hitro poletno kosilo. Meni je pa stročji fižol skoraj najljubša zelenjava :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuči fino. Treba probati.
    Lp, Martina

    OdgovoriIzbriši
  3. Res zanimiv recept. Glede na to, da obožujem tako stročji fižol kot jajčevce bi bilo to zame enkratno kosilo. :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimiva kombinacija in super za ta cas z domaco fizolo. Jaz jo imam rada.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za razliko od tebe jaz obožujem stročji fižol :)
    Hvala za recept.
    Lp Danica

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz tudi obožujem stročji fižol. Tole bom pa ob priliki preizkusila. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).