nedelja, 26. januar 2014

Sladko zame

No pa sem se tudi uradno postarala - natančno ob 20:05 sem dopolnila celih 31 let... Se tolažim, da sem še vedno sveža kot piščanček :).
 
En simbolični prehod v novo obdobje v knjigi življenja - čez zamrznjen ribnik na dvorišču :)

Hvala vsem za voščila in lepe želje ter še lepše voščilnice, ki me čakajo doma. Sestrica je rekla, da so oh in sploh in WAW, mati so tudi djali da so čudovite :).

Za zaključek dneva pa par sladkih receptov:

1. Medvedove šape:
Žal vam ne vem povedati kje sem dobila tale recept, zdi se mi da je iz Kulinarike, vendar ga uporabljam že toliko časa da avtorja res ne vem več. V kolikor je volja delam krogce s kozarčkom za "štamperle", tako da je to res finger food :).

Sestavine:
  • 1/2 Kg presejane moke
  • 1 vanilij
  • 1 pecilni
  • 250 g margarine
  • 1 lonček kisle smetane (mala)
  • ščepec soli
  • marmelada ali Nutella (za nadev)
  • sladkor v prahu (za posip)
Priprava:
V presejano moko dodamo pecilni, vanilij in sol ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo na kocke narezano margarino, dobro pregnetemo in počasi dodajamo kislo smetano (po občutku), da dobimo gladko testo. Po potrebi dodamo še malo kisle smetane ali moke.

Testo pustimo počivati na hladnem vsaj 30 min, lahko pa tudi več. Spočito testo nato nato razvaljamo (priporočam po delih) na cca 2mm debelo in z okroglim modelčkom izrezujemo kroge na katere damo nadev (jaz striktno uporabljam Nutello, ker ne  steče ven, četudi se sem pa tja kakšen piškot odpre). Krog prepognemo in robove zatisnemo z vilicami (priporočam desertne, ker bolje stisnejo. Postopek ponavljamo toliko časa dokler nam ne zmanjka testa.

Piškote pečemo v ogreti pečici cca 15 min na 200°C. Ko so pečeni jih potresemo še s sladkorjem v prahu in ponudimo.


2. Muffini z Nutello:
Tale recept se je tudi "nekje" našel... avtor naj tudi tokrat oprosti, je pa že predelan, tako da je tudi že malo moj :).

Sestavine:
  • 75 g masla
  • 3 JŽ Nutelle (lahko več)
  • 70 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 300 g moke
  • 1 pecilni
  • cca 2 pesti zmrznjenih borovnic
Mislim, da pripravo muffinov vsi poznate, tako da jo bom spustila. Če pa je želja napišite in jo objavim. Tokrat sem uporabila male modelčke - ta masa zadostuje za 3 x 24 muffinov.


3. "Facebook" piškoti:
Tale recept pa sem našla pri Alenki. 

Sestavine:

  • 1 prašek za puding (predlagam čokolado, vanilija mi ni najbolj všeč)
  • 125 g masla
  • 125 g gladke moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2 vanilijeva sladkorja

Priprava:

Vse sestavine zmešaš in zamesiš. Testo je malo bolj "mokro", zato ga postavimo v hladilnik za cca 30 min (jaz sem ga dala kar v zamrzovalnik). Nato izoblikuješ kroglice v velikosti oreha in jih položiš na pekač. Lahko pustiš take ali pa jih sploščiš z vilicami, da dobijo vzorček. Med kroglicami pusti malo razmaka, da se ti piškoti med peko ne sprimejo


Pečeš pri 180 stopinjah 8 minut.



En sladki papa za danes. Ne pozabi pa pokukati tudi jutri, da vidiš katera bo srečna dobitnica mojega bombončka.

9 komentarjev:

  1. Njami pa se še sladkam s tabo
    lep preostanek rojstnega dne
    pa na zdravje
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Slike sem nahitro preletela, ker se mi bodo začele cediti sline, potem pa hladilnik, hrana, ... potem smo pa tam, kjer ni muh. Jutri pregledam bolj natančno. Si me pa presenetila , ko si izdala koliko let šteješ - dala bi ti jih do 27 in niti mesec več - glede na sliko. Si pa res še svež piščanec. Vse naj naj še enkrat . čao

    OdgovoriIzbriši
  3. O, pišče :-) Sladkih enaintrideset! Uživaj jih vsak dan. Hvala za recepte. "Fejsbuk" piškote pa sem tudi sama testirala. Špica so!

    OdgovoriIzbriši
  4. Malo zamudni VSEEEE NAJBOLJŠE!!!! :D
    Upam da si praznovala krasen rojstni dan...v družbi vseh ki jih imaš rada :)

    HF :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za recepte, jih bo treba "sprobat" :). Vse najboljše še enkrat.¸

    OdgovoriIzbriši
  6. Vse najboljše!!!!!
    Glede na sliko, sem ti jih prisodila 25. Res si še "pišek=piščanček". Upam, da si lepo praznovala.
    Lp.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmm kako slastno izgledajo! Bo treba poskusit kakšne naredit. Najbolj me mikajo prvi, samo da bodo pri meni z marmelado, ker je bila lani tako dobra letina :)!

    OdgovoriIzbriši
  8. malo z zamudo, vse naj, naj! naj te spremlja sreča. sladkosti so pa tako omamne. bi prav pasalo zdajle pri kavici.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasna slikca in hvala za njammmi recepte. :))

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).