petek, 21. februar 2014

Raku in metuljček

Raku je starodavna Japonska tehnika dekorativnega žganja v keramiki, ki omogoča atraktivne ne ponovljive vzorce. Dejansko pri tem procesu keramika oz razpoke, zaradi redukcije kisika v procesu žganja počrni.

Predstavljam vam jo iz čisto preprostega razloga - novo znanstvo. Z gospo Marijo Čendak iz okolice Lucije sva se srečali na mojem Novoletnem dopustu - Hvala stricu Z. za asistenco :). V dar sem dobila čudovit krožnik z motivom dveh ribic v tej tehniki. Z njenim delom pa sem bila seznanjena že prej, saj dela take in drugačne unikatne skulpture, vaze, broške, krožnike..., ki so prišli k meni v aranžiranje za darila. Žal se jo ne najde na omrežju, temveč samo na razstavah in delavnicah v okolici domačega kraja. Žal, ker so izdelki FENOMENALNI!

Tole pa je njen izdelek. Barve so oksidi, ki pri žganju dajo tisoč in en odtenek. Ga. Marija pravi, da se barva zelo redko ponovi 2x enako.
 

In zakaj metuljček? Zato ker jutri roma k njej v zahvalo za njeno darilo :). Danica se je že ustrašila, da je preskočila objavo izdelka iz dileme in tu je. Res je, da ga še nisem imela v planu pokazati, vendar ker gre jutri od hiše in čudovito paše k temle krožniku se spodobi da ga pokažem.

Z 8:4 in dva za obe barvni kombinaciji je zmagal glas za črno satovje. Saj ne, da sem vas upoštevala, samo je bil črn sukanec že navit na klekeljnih in je šlo po liniji najmanjšega odpora :). Kombinacija z viola je že v delu, uhančke ki sodijo poleg, pa sem vam že pokazala - črno zelena kombinacija pa še pride.

V okvirju.
Na krožniku.
 S kuverto.
Ker ne vem kako "globoke dekolteje" nosi ga. Marija oz. kako dolge ogrlice so ji všeč, nisem zaključila ogrlice. Pustila sem prosto kitico, poleg pa bom priložila zaključni element, da si bo dolžino prilagodila sama. Aja, tale črni trakec je narejen iz kitice (klekljane seveda) z ušesci, da ni dolgočasno. Hkrati pa kitica služi tudi za vpenjanje v "darilno embalažo" oz je tako zavita, da spredaj dobim tole mašnico in zaprem okvir.

Na mojem vratu, da se res vidi da je ogrlica :).
Če dobro pogledate sliko, vidite da satovje ni natančno. To je moj kiks, ker sem vzorec narisala brez postavkov in ko sem delala se nekako niso izšli z narisanim satovjem. Glede na to, da metulji nimajo simetričnih žil razmišljam, da bom tako pustila saj deluje bolj naravno :).

Ekola pa smo pri koncu tej 100 km objavi. Vaše mnenje šteje, zato na plano z njim in vsekakor hvala, ker ga delite z mano :).

pa pa

18 komentarjev:

  1. Metuljček in satovje - super kombinacija...in naj tako ostane, ker je res bolj naraven videz :)....Jerneja....prejemnica bo zelooo vesela darila, saj se vidi, da svoje delo delaš z ljubeznijo :).... Lep vikend ti želim, Jana

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepo si pripravila tole "zahvalno" verižico. Metuljček je krasno izpadel z upoštevanjem/neupoštevanjem naših predlog :-) Prvič pa slišim za tole tehniko žganja gline. Hvala za info :-) Barve se pa res fenomenalno prelivajo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale žgana glina je krasna. Nekaj podobnega sem videla na steklu - isti prelivi, žganje oz. vlivanje vroče tekočine. Oboje je - nepozaben pogled na čudovite izdelke in človeka kar prime, da bi kaj takega poizkusil..... enkrat ... spet, ko bomo veliki.
    Metuljček je pa izpadel krasno. Nisem si predstavljala, da sta ti dve barvi tako dobra kombinacija . Pa ne okol govort, kako si satovje narobe.... bla bla bla.. to je umetniška svoboda, ki se je tokrat obrnila tebi v prid - bolje je izpadlo to, kot da bi se držala sheme do cm natančno. Pupa, si razumela - mi se ne motimo ampak samo delamo izven kalupa. Za danes si sizaslužila čisto desetko. čao

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno darilo
    mislim da bo ga. Marija zelo vesela
    Glina je pa super material,
    a žal nimam peči,
    je pa super efekt z žganjem
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je izpadlo.Zakaj sprašuješ za mnenje,saj imaš sama prekrasne ideje.Res bo zadovoljna.Potrudit se boš mogla in ji sama izročit darilo,boš videla kako bo zadovoljna.LP

    OdgovoriIzbriši
  6. Super si naredila mi je zelo zelo všeč. Tak izdelek pa res ne bi rada zamudila:) Imam kar nekaj metuljčkev doma pa mi je ta tvoj zelo všeč. Lep post si nam pripravila. Kar se tiče pa navijanja klekljev te pa čisto razumem še posebno, če jih navijaš peš :))
    Želim ti lep vikend.
    Lp Danica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kar ročno navijam, ja, ker barvno za 1x delam samo nakit in se mi nekok ne splača zpravljati za klekeljne sploh za tiste 4m sukanca, ki ga potrebujem na par.

      Izbriši
  7. WOW za oba izdelka in kapo dol, nobenega ne obvladam, zato še bolj občudujem vse, ki znajo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Čudovit krožnik, tudi jaz še nisem slišala za raku, krasno izgleda. Tvoj metuljček pa tudi, pa še tako lepo darilno emablažo si naredila - zelo posebna zahvala, ki jo bo ga. Marija zagotovo znala ceniti!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo lep krožnik. Tudi metuljček je prekrasen. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prvič slišim za raku, sem na zatku mislila, da si se zatipkala. Metuljček je krasen, pravi unikat, saj ni delan po merah. Kot je že Mojca napisala, nič bla, bla, bla. Točno takega si hotela.

    lp.

    OdgovoriIzbriši
  11. čudovita izdelka. keramika in jaz nisva ravno na isti valovni me pa zelo matra fuzija stekla pri kateri tud ni vedno nujno da rata to kar si zamisliš...
    kar se pa klelanja tiče pa kapo dol vsaki, ki to obvlada

    OdgovoriIzbriši
  12. Super in spet sem izvedela nekaj novega ;) moje mnenje o metuljčkih poznaš, nikdar jih ni preveč, haha ;) tvoj je fenomenalen ;))

    OdgovoriIzbriši
  13. Povej a spoh kaj obstaj da ne izdeluješ:) vse obvladaš:) huda si res..... in seveda pridna a ti je kdo to że rekel hihi

    OdgovoriIzbriši
  14. waw, čudovit metuljček...prelepo :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Krožnik je res nekaj posebnega in verjamem, d aboi gospa metulja zelo vesela, saj je ČUDOVIT!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).