petek, 10. januar 2014

Pecivo z bučnicami

Imam občutek, da se na Štajerskem vse vrti okoli buč in bučnega olja. Tokrat vam bom predstavila dva recepta pri katerim uporabiš bučnice. Za prvega sem našla navdih pri Hali in njeni objavi Slan prigrizek - kifeljčki s skuto, drugi pa je iz Ramine knjižice.

Med iskanjem ideje kaj bo danes za kosilo sem pri Hali našla recept za slano pecivo. Ker mi skuta danes nekako ne diši, sem ga priredila malo po svoje in tu je moja verzija njenega recepta:

BUČNI ŽEPKI S TUNO alla Ne-Ja



Potrebuješ:

·         500 g moke

·         80 g sesekljanih bučnic

·         1 pecilni prašek

·         100 ml  mleka (mlačnega)

·         100 ml olivnega olja (lahko odcediš tudi iz konzerve poleg)

·         2 jajci (1 rumenjak prihrani za premaz)

·         1ČŽ soli (raje malo več)



Nadev:

·         cca 200 g tune (mala + velika konzerva)

·         100 g naribanega sira (oz po okusu)

·         majaron

·         sol

·         poper



Premaz:

1 rumenjak (ti ostane od testa)

1 JŽ mleka



Priprava:

Vse sestavine za testo dobro vgnetemo v čvrsto testo in pustimo počivati za čas priprave nadeva. Nadev pripravimo tako, da tunino z vilicami razdrobimo v večjo posodo, dodamo nariban sir in začinimo.

Nadev.
Počivajoče testo.
Testo razvaljamo cca na 2 mm debelo (lahko ga prej razdelimo tudi na dva dela) in ga s koleščkom razdelimo na 10 x 10 cm velike kvadrate. Jih nadevamo, po robu s čopičem namažemo z vodo, da se lepše sprimejo, zapremo ter z vilicami stisnemo robove. Jaz jih zapiram tako, da dobim pravokotno obliko, če zapirate po diagonali bodo trikotniki.

 
Zaprti in samo z nadevom.

Žepke premažeš z vžvrkljanim jajcem in žlico mleka ter jih daš peči v ogreto pečico za cca 20 min pri 180°C.
 
Kar vabijo da jih poizkusiš :).
Hali hvala za idejo, so izvrstni :) in prav sodijo k današnjemu kosilu.

Drugi recept pa so ROGLJIČKI IZ BUČINIH SEMEN:



Potrebuješ:

·         300g moke

·         200 g masla ali margarine (raje manj)

·         1 jajce in 1 rumenjak

·         150 g sladkorja

·         100 g zmletih bučnic (jaz dam nasekljane)

·         1 vanilij sladkor

·         1 JŽ kisle smetane

·         mleti sladkor za posip



Priprava:

Med moko zdrobiš margarino, dodaš jajce in rumenjak, sladkor z vanilijem, bučnice in kislo smetano ter vse skupaj vgneteš v testo. Le-to pustiš na hladnem počivati cca 30 min. Iz testa oblikuješ majhne rogljičke, jih zložiš na namaščen pekač (tudi peki papir bo OK) in pečeš 10 min pri 180°C.



Še vroče povaljaš v sladkorju v prahu in zapreš v pločevinasto škatlo



Tele sem nazadnje pripravljala že kar nekaj časa nazaj, tako da žal nimam slik :(. Mi boste morali verjeti na besedo, da so super.

Toliko za danes od mene za tebe in lep sončen pa-pa. 

PS: A sem rekla, da je sonček zunaj :P




5 komentarjev:

  1. Zgleda zelo dobro za popapcat. Moram priznati, da buč pri nas pa ne morem "prodat". Nekako jim ne ležijo. Bom pa spravila recept za tiste čase, ko bom kuhala samo za naju z možem. (ne vem sicer v katerem stoletju bo to, sedaj namreč kuham za 10 ljudi in to vsak dan. (ja, toliko nas je 5 otrok, dva zeta in snaha, ki so vsi še "pripravniki" in midva z možem). čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz jamram ko kuham za 4-5 ljudi, tipa za 10... vsaka ti čast. Semena res ne gredo vsakemu v slast, ma te znajo mogoče nekoč tvoji presenetiti :).

      LP

      Izbriši
  2. :-) U si pa hitra :-) Super ideja tudi s tuninim nadevom, mogoče sprobam jutri, ko imamo kosilo in se bodo tudi podali h golažu, ki se kuha zunaj v kotlu :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekaj takega sem iskala, pa nisem hotela uporabiti mojih že sprobanih receptov tako da sem si samo napisa tvoj recept in šla v akcijo :)

      LP

      Izbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).