Imam občutek, da se na Štajerskem vse vrti okoli buč in bučnega olja. Tokrat vam bom predstavila dva recepta pri katerim uporabiš bučnice. Za prvega sem našla navdih pri Hali in njeni objavi Slan prigrizek - kifeljčki s skuto, drugi pa je iz Ramine knjižice.
Med iskanjem ideje kaj bo danes za kosilo sem pri Hali našla recept za slano pecivo. Ker mi skuta danes nekako ne diši, sem ga priredila malo po svoje in tu je moja verzija njenega recepta:
BUČNI ŽEPKI S TUNO alla Ne-Ja
Potrebuješ:
·
500 g moke
·
80 g sesekljanih bučnic
· 1 pecilni prašek
·
100 ml mleka (mlačnega)
·
100 ml olivnega olja (lahko odcediš tudi
iz konzerve poleg)
·
2 jajci (1 rumenjak prihrani za premaz)
·
1ČŽ soli (raje malo več)
Nadev:
· cca 200 g tune (mala + velika konzerva)
·
100 g naribanega sira (oz po okusu)
·
majaron
·
sol
·
poper
Premaz:
1 rumenjak (ti ostane od
testa)
1 JŽ mleka
Priprava:
Vse sestavine za testo dobro
vgnetemo v čvrsto testo in pustimo počivati za čas priprave nadeva. Nadev pripravimo
tako, da tunino z vilicami razdrobimo v večjo
posodo, dodamo nariban sir in začinimo.
Nadev. |
Počivajoče testo. |
Testo razvaljamo cca na 2 mm
debelo (lahko ga prej razdelimo tudi na dva dela) in ga s koleščkom razdelimo
na 10 x 10 cm velike kvadrate. Jih nadevamo, po robu s čopičem namažemo z vodo,
da se lepše sprimejo, zapremo ter z vilicami stisnemo robove. Jaz jih zapiram
tako, da dobim pravokotno obliko, če
zapirate po diagonali bodo trikotniki.
Žepke premažeš z vžvrkljanim jajcem
in žlico mleka ter jih daš peči v ogreto pečico za cca 20 min pri 180°C.
Hali hvala za idejo, so izvrstni :) in prav sodijo k današnjemu kosilu.
Drugi recept pa so ROGLJIČKI IZ BUČINIH SEMEN:
Potrebuješ:
·
300g moke
·
200 g masla ali margarine (raje manj)
·
1 jajce in 1 rumenjak
·
150 g sladkorja
·
100 g zmletih bučnic (jaz dam nasekljane)
·
1 vanilij sladkor
·
1 JŽ kisle smetane
·
mleti sladkor za posip
Priprava:
Med moko zdrobiš margarino,
dodaš jajce in rumenjak, sladkor z vanilijem, bučnice in kislo smetano ter vse
skupaj vgneteš v testo. Le-to pustiš na hladnem počivati cca 30 min. Iz testa
oblikuješ majhne rogljičke, jih zložiš na namaščen pekač (tudi peki papir bo
OK) in pečeš 10 min pri 180°C.
Še vroče povaljaš v sladkorju
v prahu in zapreš v pločevinasto škatlo
Tele sem nazadnje pripravljala že kar nekaj časa nazaj, tako da žal nimam slik :(. Mi boste morali verjeti na besedo, da so super.
Toliko za danes od mene za tebe in lep sončen pa-pa.
PS: A sem rekla, da je sonček zunaj :P
5 komentarjev:
Zgleda zelo dobro za popapcat. Moram priznati, da buč pri nas pa ne morem "prodat". Nekako jim ne ležijo. Bom pa spravila recept za tiste čase, ko bom kuhala samo za naju z možem. (ne vem sicer v katerem stoletju bo to, sedaj namreč kuham za 10 ljudi in to vsak dan. (ja, toliko nas je 5 otrok, dva zeta in snaha, ki so vsi še "pripravniki" in midva z možem). čao
:-) U si pa hitra :-) Super ideja tudi s tuninim nadevom, mogoče sprobam jutri, ko imamo kosilo in se bodo tudi podali h golažu, ki se kuha zunaj v kotlu :-)
Jaz jamram ko kuham za 4-5 ljudi, tipa za 10... vsaka ti čast. Semena res ne gredo vsakemu v slast, ma te znajo mogoče nekoč tvoji presenetiti :).
LP
Nekaj takega sem iskala, pa nisem hotela uporabiti mojih že sprobanih receptov tako da sem si samo napisa tvoj recept in šla v akcijo :)
LP
Okusno in na hitro
moram probat
lp Tamara
Objavite komentar