torek, 28. januar 2020

Jaffa torta

Drage moje, najprej vsem hvala za vse lepe želje, ki so priromale do mene. Danes vas posladkam, žal samo virtualno, z Jaffa torto, ki sem jo spekla za moj rojstni dan :). Čas pa je da pokažem tudi papirnati kos torte - osnovo sem dobila pri Magdi za darilce.


Osnovni recept sem našla pri Manci, z vami bi poleg delila samo par nasvetov/trikov ostalo je napisano v receptu. Glede na to, da sem morala torto prepeljati cca 15 km v avtu je nisem dala iz obroča in folije doma temveč šele na lokaciji, zato tudi ni  okrašena in je ostala nagec. Je bil pa v planu oblita s čokolado, tako da ta poteče po robu... še bratec je rekel da manjka čokolada :P. Plan za ponovi vajo :)




V glavnem...
- uporabila sem dobra 2 kg pomaranč. Držala sem se navedenih količin v receptu, potem pa z njimi še dodatno namočila vse tri biskvite in naredila drugi žele za po vrhu. Za namočitev enega biskvita sem uporabila sok 1/2 pomaranče žlico vode in kanček ruma. Če imate radi bolj sočen biskvit je to premalo. 

- čas pečenja sem povečala - 30 min na 180 stopinjah na navadnem in potem še 10 min na 160 stopinjah na ventilaciji. Za drugič pečem na ventilaciji na 160 stopinjah - se mi zdi da bo bolje. pekla sem v obodu naravnanem na  premer 24 cm. Opomba - moj obod je visok 10 cm, pa je biskvit kar lepo narasel, zato mislim da bo klasičen okrogel pekač prenizek... Višina biskvita pride nekje 6-7 cm ko odrežeš kapo.



- ko delaš žele, primeren krožnik obleči v prozorno folijo in ga daj zmrznit. Ko je masa za žele ohlajena vzemi krožnik iz zamrzovalnika in vlij maso v obod na krožniku. Počakaj par minut da se strdi, odstrani obod in daj nazaj v zamrzovlnik do uporabe.


- čokoganaža je precej. Jaz sem sicer celega dala v torto, lahko pa upoštevate Mančin nasvet in ga vlijete cca 2-3 cm ostalo pa porabite za okrasitev torte. Če ga boste uporabile za okrasitev, ga še "tekočega" vlijte v dressirno vrečko in pustite da se strdi do te mere, da boste lahko rokovale z njim. Se pa NE strdi popolnoma.

To bi bilo to od mojega pametovanja :). Torta je zginila na hitro, brat jo je celo primerjal s podobno iz Logaške slaščičarne Kljukec. Tam imajo super torte :).





Druga tortica je papirnata. Odločila  sem se za okus kakav - vanilija in cvetlični ganaž. Kremo predstavlja Tinino voščilo na vrvici po celem obodu, senčeno z belo Delicata blazinico.



Uporabljene cvetlice so dobljene pri Tamari za njen bonbonček, zelenje je izposojeno pri vrtnicah, metulji in napis pa sta od Najlepšega para. 

Izzivi:
Najlepši par - galerija meseca januarja (vse šablone)  
ArtMBR -zima in peka
Aud sentiments #243-anything goes
Dream valley #217-spots and/or dots
Avenue 613 #229- anything goes-optional make it shny (wihite delicata shimmer)
Za konec pa še vaše lepotičke, ki so priromale do mene. Res hvala vsem - tudi za vsa priložena darilca :). Zlate ste!!!




Teden se preveša v drugo polovico, naj vam mine prijetno in tole deževje ne pokvari vzdušja :).

pa, pa
Ne-Ja

11 komentarjev:

  1. Jeeeee...pri tebi je bolj lušno, ker imaš pravo žuftno stvar za v usta vtaknit....Pri Valeriji sem imela samo papirnato na ogled, tvoja se mi pa bolj dopade....Hvala za recept...bo prišel prav....Sorry...papirnato bom kar preskočila....sem volk na sladko, zato me ta trenutek s papirjem žal ne moreš premamit, pa čeprav je zelo lepa...Vse naj naj mladenka...še enkrat!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau, človek postane lačen ob tej objavi, kot rečeno, obvladaš res vse.
    Čestitke virtualno, dobre želje so še na poti, viroze pri bajti...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako sem vesela, da sem tudi jaz prispevala nekaj materiala za pecivo ob tvojem praznovanju. Kako se je pri tebi ta vikend slastno jedlo. Verjamem, da se kljub obilici slaščic ne boš zredila, saj si vse razdelila. Še dobro, da si nam vsaj virtualno pokazala. Hvala za recept, predvsem pa trike, ki so vedno zlata vredni pri peki. Vsaj tortica - vanilijeva s cvetnim ganažem bo nekaj časa počakala, pa tudi moje mafine ti ni treba takoj pojesti. Lepo si torej naredila vso domačo nalogo in hvala, da si košček tortice dala tudi na mizo v mojo galerijo. Je pa tam nekaj živalic, ki upam ne bodo planile nanjo.

    OdgovoriIzbriši
  4. That is brilliant!!!

    Thanks for sharing with us at Aud Sentiments,

    Hugz Tinz

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za recept te poslastice. Verjamem, da ste se posladkali z njo.
    Tudi papirnata tortica je videti zelo lepo.
    Še enkrat VSEEEE najboljše 🤗🎂

    OdgovoriIzbriši
  6. Njami, koliko dobrot na kupu. Tudi virtualno sem se posladkala in verjamem na besedo, da je bila torta zelo okusna, čeprav je bila nagec :)
    Zato pa ima papirnata oblekico, ki ji prav lepo pristoji :)

    OdgovoriIzbriši
  7. O kako slastna in lepa objava. Vse naj, naj z zamudo.
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  8. O, kako slastno! Pa vse lepo ti želim!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  9. Obe tortici zgledata fantastično. A bi se meni trenutno tudi prilegel košček ta prave :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmmmmmmmm, I wish I could taste this!
    So glad you have shared this with us at 613 Avenue Create.
    Please come back again!
    The best of luck with your entry.
    Jackie, DT member at 613 xx

    OdgovoriIzbriši
  11. Tale torta pa zgleda fantastično. Z veseljem bi pojedla en velik kos. :-) Govorim o tisti pravi. Papirnata je sicer zelo lepa, ampak neužitna. :-)
    Lep kupček čestitk si prejela. Same lepotičke.:-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).