ponedeljek, 2. september 2019

Torta iz palačink

Na ta turoben, deževen ponedeljek, ko še nebo joče za počitnicami, vas in vse šolarje posladkam s torto iz plačnik :). Priporočam da jo naredite, ko doma ni domačih poizkuševalcev, ker drugače bodo palačinke prehitro pošle ;). Recept za podobno zadevo najdete tukaj.



Izdelava je sila preprosta, ko imaš 1x pečene palčnike. Odvisno od volje in števila jedcev se prilagaja tudi količina plačnik. Recept za maso naj bo kar vaš najbolj "všečen". Ko napečete vse palačinke pripravite nadev. Jaz sem uporabila poleg palačink iz 1,5 l mleka:
  • 500g domače skute
  • naribano lupinico 1 limone
  • sladkor po okusu
  • 1 vanili sladkor
  • 1 jajce
  • kozarec poljubne marmelade (uporabila sem domačo marelično s sivko)
Skuto, sladkorja in jajce zmešamo v homogeno zmes, nato pa v okrogel obod/pekač polagamo najprej plačinko, nato približno 2 JŽ žlici skutinega nadeva, palačinko, ki jo premažemo z marmelado in spet ponovimo s palačinko, skuto, palačinko, marmelado... dokler ne porabimo skutinega nadeva oz palačink. Vedno zaključimo s palačinko. Za namaze lahko uporabite tudi nutello, mascarpone....

Ko je torta sestavljena, jo po vrhu prelijemo s:
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladke smetane (NE stepaj)
  • kristalni sladkor zmešan s cimetom za dekoracijo 
Jajce in sladko smetano zmešamo in prelijemo po torti. Vse skupaj gre v pečico dokler ne zakrkne, nato pa posujemo s kristalnim sladkorjem s cimetom in vrnemo še za par minut v pečico. Jaz sem pekla pri 200 stopinjah na ventilaciji.

Sladico se lahko je toplo - se kar stopi v ustih, ali hladno. Priporočam kepico sladoleda in preliv iz domačega malinovega sirupa. V sezoni sadja pa seveda karkoli vam paše :).

Pa dober tek! 
Ne-Ja

5 komentarjev:

Valerija pravi ...

Ooo, kako si mi pa sedaj lušte naredila. Ravno sem danes ali včeraj razmišljala, da že dolgo nisem delala skutinih palačink...to je pa še bolj nobel varjanta. Bo treba preizkusit.

oldpunca pravi ...

Sem mogla odpreti tvoj post? Sedaj pa imam! Polna usta sline. :-)
Njami, kako super zgleda!Tole bo pa treba sprobati. Hvala za recept.

Majda pravi ...

Še sreča, ker tvojo objavo berem ... pet dni po prvem šolskem dnevu in imam čas, da jo naredim :-) Danes sem sicer palačinke že pekla, za mojo najmlajšo medvedko, s katero sva se cartali na kavču in podoživljali dogodke minulega tedna.
Hvala, ker nas razvajaš na daljavo, Majda
Danes bom pekla še Cheese torto z malinami - če te mika recept, sporoči ;-)

Majda pravi ...

Cheesecake z malinami - jo boš hitro našla v družbi z palačinkami ;-)
Malinov preliv:
350 g svežih ali zmrznjenih malin
1 žlica jedilnega škroba ter 40 ml vode (sama ju raje nadomestim s kakšno domačo marmelado)
2 žlici sladkorja - če je marmelada sladkor odpade
Nadev:
1 vrečka želatine v prahu
250 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja
400 g kremnega sirčka (ABC sirnega namaza)
50 ml limoninega soka
80 g sladkorja v prahu
Piškotno dno:
200 g mandljevih piškotov ali kakšnih drugih
50 g olupljenih mandljev
1,5 žlice sladkorja
90 g masla
Priprava:
V kozici raztopimo maslo. Kozico odstavimo in počakamo, da se maslo nekoliko ohladi. V kuhinjskem mešalniku drobno zmeljemo piškote, mandlje in sladkor. Zmlete piškote in mandlje pretresemo v skledo ter jih prelijemo s stopljenim maslom. Vse skupaj dobro pregnetemo.

Dno okroglega pekača za torte (premera 22 cm) obložimo s papirjem za peko, nato pa ga dobro namažemo z maslom. Dno in obod pekača obložimo s pripravljeno piškotno maso. Pekač shranimo v hladilnik.

Želatino namočimo v hladni vodi in pustimo stati 10 minut, da želatina nabrekne. Smetano skupaj s sladkorjem čvrsto stepemo. V večji skledi z ročno metlico skupaj zmešamo kremni sirček, sladkor v prahu in limonin sok. V zmes počasi vmešamo stepeno smetano.

Ko želatina nabrekne, jo v manjši kozici na šibkem ognju počasi segrejemo, da se razpusti. Pazimo, da ne zavre! Tekočo želatino vmešamo v zmes kremnega sirčka in stepene smetane. Iz hladilnika vzamemo pekač in pripravljen nadev vlijemo na piškotno podlago. Pekač rahlo potresemo, da se nadev enakomerno razporedi. Pekač prekrijemo s plastično folijo za živila in shranimo v hladilnik, da se nadev nekoliko strdi (približno za eno uro).

Sveže maline preberemo, očistimo in po potrebi na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Nekaj malin prihranimo za okrasitev, preostale pa stresemo v kozico. V lončku zmešamo jedilni škrob, vodo in sladkor ter mešanico vlijemo v kozico z malinami. Maline med nenehnim mešanjem zavremo in odstavimo. Pustimo, da se preliv ohladi.

Pekač s torto vzamemo iz hladilnika in po nadevu prelijemo ohlajen malinov preliv. Na koncu torto okrasimo s prihranjenimi malinami in postavimo nazaj v hladilnik, da se dobro ohladi, nadev pa povsem strdi (še za približno 3 do 4 ure).

Ohlajeno torto previdno odstranimo iz pekača in položimo na servirni krožnik. Razrežemo jo na poljubno velike kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo.

Pa dober tek :-)

Ne-Ja pravi ...

Majda hvala še tukaj :). Ob priliki zagotovo probamo!