nedelja, 10. avgust 2014

Kulinarični teden - 7. dan

Dragi moji, prišli smo do konca kulinaričnega tedna. Danes en sezonski recept za pripravo ozimnice. Glede na to, da gre paradižnik povsod "rakom žvižgati" zaradi vremena :( bo prišel zelo prav. Recept je z mano delila že kar nekaj let nazaj teta B.. Ker ga bom kuhala šele ta teden, je slika sposojena.


DOMAČA PARADIŽNIKOVA MEZGA



Razlog številka 1: poletje bi lahko preživela samo ob paradižnikovi solati - obožujem ga v vseh oblikah
Razlog številka 2: mezga pride zelo prav, ko rabiš kosilo na hitro
Razlog številka 3: tudi na pizzi "nej švoh" :)

Potrebuješ:
  • 5 kg olupljenega paradižnika
  • 1 kg rdeče paprike
  • 1/2 kg korenčka
  • 1/2 kg čebule
  • 2 glavici česna (ne stroka)
  • šop peteršilja
  • 1 ČŽ brinovih jagod - dodam jaz
  • poper po občutku - dodam jaz
==> vse to kuhaš cca 2 uri in potem pretlačiš s paličnim mešalnikom in dodaš:
  • 2 dcl olja 
  • 1 dcl vinskega kisa
  • 15 dag sladkorja
  • 15 dag soli
  • origano/majaron/bazilika - po okusu vendar z občutkom, ker je hitro preveč
==> kuhaš še cca 2 uri!

Priprava:
Skupno kuhaš 4 ure oz. prvi del sestavin 2 uri, pretlačiš, dodaš drugi del sestavin in zopet kuhaš še 2 uri. Masa postane precej gostejša,

Vložimo v mlačne manjše kozarčke (max volumen je 1/2 litra!). Preden zapremo kozarčke mezgo prelijemo z oljem - tako preprečimo stik zraka z mezgo in s tem plesnenje. Kozarce dobro "zadekamo" in pustimo da se počasi ohladijo.

Maso hraniš na temnem in malo hladnejšem, odprto pa v zmrzovalniku in čim prej porabiš. Če želiš odprti mezgi podaljšati "rok trajanja" zravnaj površino in zopet pokapaj z oljem.

Meni je tale mezga božanska, navadno pa jo kuham večkrat v polovični količini, ker gre tako hitreje pa še manjšo posodo lahko uporabiš :).

Dober tek!

Če si se pridružil kulinaričnemu tednu šele danes, ne pozabi pokukati na ostale recepte:

Hvala vam za vse vaše komentarje :). Pač rada kuham in pečem, tako da sem par receptov delila z vami. Se bom potrudila in v prihodnje pridno poizkušala kaj novega ter vsekakor to dokumentirala. 1x ob priliki pa ponovila tale teden - seveda, če ste za :).

pa pa

7 komentarjev:

  1. Tole res že spada med kulinarične mojstrovine :-). Moja paradižnikova mezga je samo kuhan, spasiran in pokuhan paradižnik brez kakršnihkoli dodatkov. Drži kot selotejp :-). Do januarja, potem je pa zmanjka...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojla Ne-ja, si prava mojstrica na vseh področjih, tvoj rp z bučkami in feto je že pristal na plodnih tleh. Glede paradižnika pa tole:-) men samo zelenje raste, plodove bom pa očitno videla naslednje leto, tako da na žalost ne bo nič, se pa strinjam, da je huuuuudo uporabna zadeva. Kar pocrkljaj nas še kaj s tvojimi recepti in veliko užitkov pri vseh vrstah ustvarjanja ti želim in en lep gorenjski pozdrav :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Smo že tri, ki nimamo nič proti, če vžgeš še kakšen kulinaričen teden. Receptov ni nikoli odveč, sploh za take, ki radi packamo. Sama delam mezgo na isti - hitri način, kot Sonja, samo dodam še baziliko in origano (+ 10 minut pastelirizacije v vodi) , da je na hitro pripravljeno, ko je potrebno dati na pico. čao

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti si pa pridna! Hvala, ker deliš vse te recepte. Takim, ki smo v kuhinji "malo mimo", pridejo zelo prav. ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za vse recepte zagotovo bom tudi katerega preskusila. Kmalu imam dopust in bo več časa za kulinarična razvajanja mojih fantov.
    Lahko pa kulinarične dneve ali cel teden še kdaj ponoviš :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Njami recepti. Hvala ker si delila z nami košček svojih kulinaričnih skrivnosti in da si lepo preživela dopust. : )

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).