sobota, 9. avgust 2014

Kulinarični teden - 5. in 6. dan

Dolžna sem vam opravičilo, ker sem sfalila en dan v kulinaričnem tednu :( - danes posledično dva recepta. Včeraj sva se zvečer vrnila iz morja, danes pa zjutraj bilo na vrsti pobiranje krompirja in to na dveh njivah... Roke so do kolen, v križu poka - ma delo je opravljeno :). Najbolj pomembno pa je dejstvo, da smo imeli zeloooo dobro družbo - Laura, Grom & Co., hvala vam :)!

"PIZZA" HRUSTLJAVČKI

Potrebuješ:
  • zavitek listnatega testa
  • kečap ali domačo paradižnikovo mezgo
  • grobo sol
  • Timijan
Priprava:
Odmrznjeno testo razvaljaš, ga premažeš s kečapom, zmerno potreseš z grobo soljo in zdrobljenim Timijanom. Testo razdeliš na kvadratke ali pravokotnike in preložiš na pekač.

 

Predlagam, da pekač obložite s peki papirjem. Pečico ogrejte na 200°C, hrustljavčki pa se pečejo nekje okoli 8 min, oziroma toliko da se dodobra napihnejo in malo zarknejo. Iz dveh pol listnatega testa dobite približno 3 velike pekače hrustljavčkov.

VLOŽENE BRESKVE


V shrambi kraljuje 24 kozarce :).
Osnovni in tradicionalno preizkušen recept za vlaganje katerega koli sadja. Letos imam tako vložene češnje in breskve, lahko pa da še kaj vleti vmes :).

Potrebuješ:
  • 30 dag sladkorja na 1l vode
  • breskve za vlaganje (čim bolj trde in meso mora iti od kosti)
  • globok pekač za pečico 
  • kozarce s pokrovčki
  • vodo
Priprava:
Za 12 kozarcev (cca 750 ml), potrebuješ cca 3l vode z 90 dag sladkorja. Breskve olupiš in razrežeš na krhlje, kar direktno v kozarec. Načeloma potrebuješ cca 5 srednjih breskev na kozarec. Dobro je, da jih poskusiš zlagati, da jih gre čim več v kozarec :). 

Ko si pri koncu s polnjenjem daj vreti vodo s sladkorjem. Napolnjene kozarce zložiš v visok pekač in jih postopoma zaliješ z vročo sladko vodo. Na vrhu pusti za en prst prostora, da ti slučajno med pasterizacijo ne raznese kozarca. Kozarce dobro zapreš in jih s pekačem vred daš v pečico. Po dnu pekača vlij za cca 2 prsta visoko navadne vode, da ne bodo kozarci direktno na pekaču. Pečico vključiš na 180°C in potem čakaš, pa čakaš, pa čakaš dokler se v kozarcih ne pojavijo mehurčki. Dejansko to zgleda tako, kot pri potapljanju - mehurčki potujejo proti pokrovčku. Takrat sklopiš pečico in pustiš čez noč, da se ohladijo. 
Pravkar vzete iz pečice :).
Načeloma so drugi dan še topli. Priporočam, da jih še malo pokriješ z odejo, da se dokončno ohladijo. Kozarce shraniš nekam na temno in bolj hladno. Breskve bi se morale dvigniti proti vrhu. Če do tega slučajno pride, pokrovček zatisni kolikor lahko in kozarec shrani obrnjen na pokrovček. Vsekakor pa prednostno porabi.

Dober tek!

Če si se pridružil kulinaričnemu tednu šele danes, ne pozabi pokukati na ostale recepte:

Še par današnjih utrinkov:
Našle so se tudi takšne zanimive figure - dejansko nov krompir že odjanja...
Še Grom je bil žejen po pobiranju krompirja.
Naš novi muc - Monster, pa se s prišlekom ni strinjal - je bilo prhanja in ježenja in....

Lep vikend vam želim :)!

pa pa

6 komentarjev:

  1. Kako ste pridni pri vas-
    slastne dobrote
    imeniten pridelek
    in čudoviti drži živali
    lepo nedeljo Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. A v kižu poka? :-) Leta punca, leta... , hi, hi, hi... Super ti uspeva tale kulinarični teden.
    Grom in Monster sta krasno pozirala :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmm...dve najljubši jedi v eni objavi...nekaj pica-stega in breskve... :D
    recepta si bom definitivno shranla :)
    HF

    p.s. Fuuuuul cute muc...in res postavni boxer...pravi Grom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. U pri vas ste pa res zelo pridni!:) Teli hrustljavčki, pa tudi breskve izgledajo slastni! Pa krasno družbo kosmatinčkov imaš:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tej pizzi bi se lahko reklo tudi vegi varianta. Zanimivo hrustljavo... sigurno mora biti tudi dobro. Evo, za zimo si pripravljena - breskve, krompir....ozimnico skratka že imaš in lahko že začne padati sneg. Sonce mi je res udarilo v glavo, ker že kličem hudiča. Imej se .... čao

    OdgovoriIzbriši
  6. Pridna...v vseh pogledih ;))) Recepti bodo še kako prav prišli.
    Nočko, Jana

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).