četrtek, 7. avgust 2014

Kulinarični teden - 4. dan

No, pa smo počasi že proti koncu tedna - jutri je petek, da ne bo pomote :). Na obali je končno sonček, ki sem/sva ga čakala predolgo zato ostajava še malo dopustniška :). Saj to je samo tako v vednost, da vam naredim skomine ;). 

Današnja priloga kosila je bil eksperiment, ki je v zadnji minuti "ratal" malo drugače - tako pač je, ko te čas povozi. Ma dobro pa je vseeno bilo, zato delim z vami idejo za:

POLNJENE PEČENE BUČKE S FETO


Razlog številka 1: poleti paše nekaj hitrega za kosilo
Razlog številka 2: bučko je bilo potrebno porabiti

Potrebuješ:
  • mlado bučko (sredica naj bo čim bolj brez semen)
  • Feta sir - priporočam Fletko
  • olivno/bučno olje
  • bel poper
  • sol
  • majaron
  • sesekljane pinjole - po želji
  • alu folijo
Priprava:
Bučko operi in nareži na cca 1 cm velike kolobarje. Previdno izdolbi sredico - samo po vrhu, tako da dobiš jamice. Če slučajno predrete sredico jo samo malo založite z izdolbeno maso. Bučke rahlo osoli oz. samo toliko da spustijo vodo, ker je Feta precej slana.


Ko bučke spustijo vodo, jih "obleči" v koščke alu folije. Razlog - tako ne bo potrebe po preveliki količini olja za pekač in bučke bodo ohranile dno z nadevom med serviranjem. Na rahlo jih pokapaj z olivnim/bučnim oljem ter daj v ogreto pečico za cca 10-15 min na 200°C. 

Moje bučke so se malo prepekle, ko sem "lovila" ostalo kosilo.
V kolikor ima pečica možnost žar peke z ventilacijo jo vključi. Bučke posteklenijo, ko so pečene tako da naj ti bo to okvirno merilo. Tik pred koncem vzemi pekač iz pečice ter v vdolbinice dodaj koščke Fete, lahko pa tudi kateri drugi sir oz nadev. Mene je žal povozi čas za nadev, ki je bil sprva v mislih, ma mi je vseeno všeč. Dodaj malenkost belega popra in origano (čez domačega ga ni) in vrni v pečico, toliko da se sir stopi. Postrezi s pikico bučnega olja, da ublaži slanost Fete. Opcija so tudi nasekljane pinjole, ma jih nisem imela pri roki.


Priloga paše povsod in je jedljiva tudi hladna. Ni neka višja kulinarika, ma je všečna :). Jaz sem danes naredila poleg kisel krompir kifeljčar, ocvrte ribe ter solato iz kumar :).

Dober tek!
Če si se pridružil kulinaričnemu tednu šele danes, ne pozabi pokukati na ostale recepte:
pa pa  

6 komentarjev:

  1. Rada imam hitre in preproste recepte. Ne dvomim, da je tole super.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi meni so všeč take stvari - hitro, preprosto, nadev svakojaki, ješ lahko tudi hladne in seveda malo pomivanja - rukneš na pladenj, vtakneš v pečico ...Pa še fino je, ker lahko narediš za malo ali pa veliko oseb, ker je to priloga. Ampak čez mojo filano papriko... mnjami.... ki se sedajle kuha je pa ni....žal. čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Filane paprike so preveč zamudne za objavo :P, čeprav sem jih tudi jaz kuhala ta teden in to dvojno dozo, da sem se za en dan losala kuhinje :).

      Izbriši
  3. Pri nas so bučke to poletje kar pogosto na jedilniku, saj jih imamo za izvoz :-)). Tvoja ideja je super - hitra in enostavna. Ampak, čez mojo današnjo, pravkar "sfrezano", filano papriko pa čist gotovo ne sežejo :-))).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šmetna, očitno smo res povsod tekom tega tedn ajedli filane paprike. Verjamem, da so bile paprika boljša izbira kot bučke :).

      Izbriši
  4. Ene mojih najljubših jedi so prav polnjene bučke! Moram poskusiti še te s feto, njami!:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).