torek, 14. april 2015

Po poteh generala Maistra

Danes malo drugačna objava. V soboto smo se odpravili na pohod po poteh generala Maistra v sosednjo vas. Tekači verjetno bolj poznate tek, ki se šteje za Notranjski pokal. 


Pot je krožna s startom pred gasilnim domom Unec, mimo Unške Kolišivke potem pa se razdeli na krajšo in daljšo različico. Letos smo bili prvič tudi v rovih ki so speljani pod terenom in so ostanki stare meje z Italijo. Od dobrih 3-h kilometrov, ki so obstali pred gradnjo primorske avtoceste, je sedaj prehoden samo še slab kilometer.

Vhod v rov, nekje sredi brega Kolišivke.
V rovih s pomočjo jamarjev.
Pogled iz "okna" rova nekje na sredini vzpetine.
Daljša pot gre mimoRavbarjevega stolpa pri Planinski jami, mimo Malnov (vodno zajetje, stara žaga) in izvira enega od izvirov/pritokov Unice - Malenščica do Planinskega gradu. Krajša verzija preseka ta ovinek, vendar se vmes lahko ljubitelji čemaža in gozdnih cvetlic do dobro "napasete".

Spominčice.
Lehe čemaža.
Lehe čemaža.
Pogled na Planinsko goro.
Planinska gora s Planinskim poljem in kupi drv, ki so še vedno posledica lanskega žledoloma.
Pri gradu Haasberg nas je čakalo okrepčilo in tokrat prvič tudi prestavitev Zeliščarstva Škratovka. Nudili so domače čaje, mazila, likerje... Več o njihovi ponudbi izveste na:

Zeliščarstvo Škratovka
Društvo Škratovka Haasberg
Planina 184
6232 PLANINA
GSM: 031 850 138



Žal še nimajo svoje spletne strani, si pa pri njih lahko ogledate tudi vrt z zelišči, raznorazne domače živali... vse v objemu grajskega parka Planinskega gradu.

Umetnost na poti :).
Med zidovi grajskega hleva.
Med zidovi grajske ga hleva.
Planinski grad oz .grad Haasberg.

Pot se je izpred gradu nadaljevala po stari grajski poti do hriba Stari grad. Najmlajšim je vmes malo tudi pomagala konjska vprega :)


Iz Starega gradu je potem čudovit razglede na naše domače kraje.


Dva naša mušketirja :).
Na vrhu hriba Stari grad na dejanskih ostankih starega gradu pa danes stoji oddajnik.


Od tu nas je pot vodila nazaj v dolino  in na zasluženo malico pred PGD Unec. Sonce nam je šlo tokrat na roko, čeprav je veter zopet kazal svoje kremplje. Pohod traja približno 2,5 ure v razdalji 8-10 kilometrov.

Ekola to je to za danes iz naših logov. Vabljeni, če se vam zalušta prijeten sprehod po urejenih gozdnih poteh :).

pa pa
Ne-Ja

P.S.: Glede na vaše komentarje še tale pripis: pot je tako urejena, da je mogoče iti tudi s kolesom, otroškim vozičkom in celo avtomobilom. V kolikor se vam zdi celotna trasa predolga, se zapeljete do Planinskega grada, ki je tik ob glavni cesti in se potem špancirate po ravnem del poti. Sedaj pa noben izgovor ne pride v poštev :P.

18 komentarjev:

  1. uf tole pa je bil kar precejšen "sprehod" :) krasne slike in lepo si nam pričarala pohodniški duh. lp

    OdgovoriIzbriši
  2. To pa je oreng potopis poti. Zelo lepo dokumentirano s čudovitimi fotografijami....odlična ideja za kakšen vikend izlet :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepa in zanimiva pohodniška pot, s tvoje strani pa dobro fotografsko in tekstovno predstavljena.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa se je začel boj med ustvarjanjem in pohodništvom, dan pa kljub temu, da je sonce na obzorju, prekratek za vse hobije. Tudi mene že močno vleče v hribe in na izlete, kjer po navadi preživim kar večino vikendov. Tudi jaz delam potopise in si me vzpodbudila, da tudi kaj objavim. Notranjska mi je manj poznana, z možem sva naredila izlet na Cerkniško jezero in grad Snežnik. Na otoku pa sem po dolgem dolgem času našla prave piščančke. Fraze: " Jzeru je jzera nej" pa verjetno ne bom nikoli pozabila. Torej čimveč izletov v našo prečudovito SLOVENIJO in naj nastane še kakšen takole lepo s fotografijamoi opremljen potopis.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tale fraza je obvezni del ogleda makete Cerkniškega jezera. Grad Snežnik je zame čista zmaga in naj prišepnem - še malo pa ga bodo popestrile čipke :). Razstava našega kluba je že v pripravi, vabilo pa še objavim.
      Z veseljem bom pričakovala tvoje potopise, da spoznam še kakšen drugi delček tele naše male deželice :).

      Izbriši
  5. Vse čestitke in hvala Jerneja za obširno in lepo opisano pot. Res zaniniva in mogoče kdaj prav pride. En lep pozdrav in le prestavi nam še kaj:)) En lep pozdrav in uživaj v teh pomladnih dneh. Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ojej, zdaj me je pa kar malo sram, ker sem menda edina, ki malo manj ...ma dobro no...nič ne uživa ob takih sprehodih in pohodih. Žal, ampak tudi taki smo na svetu....uživam pa v kolesarjenju, še posebno ob morju (da se malo ven zvlečem in da ne boste mislile, da sem lena, hoje pa res ne maram). Sem pa z užitkom prebrala tvoj potopis in sem ravno tako uživala kot ti. To je pa najbolj važno. Krasno si opisala in slike so čudovite. čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mojca brez težav prideš s kolesom in greš en krog okoli Planinskega polja. Prehojena trasa pa je tudi primerna za kolo - samo prav na grič ne boš zlezla :).

      Izbriši
  7. ooooo kolk lepa predstavitev:))) enkrat pa res:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepo si nam predstavila vaše kraje. Užitek je hoditi v taki naravi in vremenu.

    OdgovoriIzbriši
  9. To pa je en sprehod in pol ;) čudovita narava ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimivo, zanimivo. Hvala, ker si tole delila z nami!

    OdgovoriIzbriši
  11. Zgleda zanimivo in tudi poučno.

    OdgovoriIzbriši
  12. Super! Hvala za idejo, čudovita narava in krasne fotografije! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jerneja, prelepo si nam predstavila vaše kraje. Všeč mi je tako zapis, kot fotografije. Sprehodi po naši deželici so vedno nekaj posebnega in kljub temu, da je majhna, skriva čudovite kotičke. :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Prekrasno. Lijepa setnja sa divnim slikama i opisom.
    Lp, Martina

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).