sobota, 21. februar 2015

Nutellina sončnica

Po spletu je zaokrožila evforija z Nutello, sploh sedaj, ko je njen avtor Michele Ferrero preminil. Sem videla in poizkusila pri sosedi ter potem šla v akcijo, vendar...


... na internetu obstaja en "miljvavžent" receptov in nekako mi ne gre, da moraš kvašeno testo stepati 10 minut z mešalnikom in potem vzhajati in potem... Ne, ker pač meni kvašeno testo predstavlja nekaj kar je potrebno narediti z ljubeznijo - basta. Zamesila sem navadno testo za pizzo (500 g moke, kocka kvasa, cca 2 dcl mlačnega mleka, sol, sladkor) in tako dobila testa za dve 4-nadstropni sončnici :). Kasneje sem našla  tale recept, vendar ga še nisem poizkusila.


Vzhajano testo (vzhajamo vsaj eno uro) razdelimo na 7 enakomernih hlebčkov in jih pustimo še malo vzhajati. Osmi kos boste dobile iz ostankov po obrezovanju vseh delov. Sedi valjanje in kalibriranje.


Pa premazovanje z Nutello (če je pretrda kozarec samo postavite za par minut v posodo z vročo vodo). Zadnji krog seveda pustite ne premazan.


Pozabila sem omeniti, da začnite premazovati in sestavljati sončnico na peki papirju oz. na pekaču v katerem boste pekle, ker ko je 1x namazana jo je zelo težko premakniti.


Na sredino položimo kozarec in pričnemo rezati. Najprej na 4 kose, potem 8 in nazadnje 16. Vedno delamo zrcalno sliko, da je vse skupaj bolj enakomerno.



Ko imamo 16 kosov pričnemo oblikovati liste. Vzameš dva trakova in ju 2x zasukaš vsakega v svojo smer, tako da dobiš nasprotni spirali in stisneš skupaj na vrhu. Postopek ponoviš še z ostalimi kosi in premažeš z razžvrkljanim jajcem.


Pečeš cca 20 minut na 180°C in da prišepnem - tudi tolpa gre v slast, ko jo trgaš listek za listkom iz krožnika :).

Pri CRAFT-alnici želijo videt ročno narejen cvet, tako da mislim da bi to lahko bilo to. Če ne, pa naj šjori zbrišeta mojo prijavo.

En lep vikend vsem in ne pozabite posladkati vaših najdražjih :)!

papa
Ne-Ja

28 komentarjev:

  1. Neja, lep prikaz si nam naredila. Res je milijon receptov za nutellino rožo, eni pravijo zvezdo. Sama je še nisem naredila, bo čas da grem v izdelavo. Verjamem, da je bila dobra.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upam, da te šjore ne zbrišejo...pri meni si favorit št. 1.......najlepša 3D rožica doslej. Hvala za recept.čao

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim, da te ne bodo zbrisale :-)). Krasno dišečo rožico si spekla....nora sem na nutelo, oziroma vse kar je sladko. Pečem nerada, zato pa zelooo rada jem ...se rajši povabim, ha ha.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda in menda je res odlična. Tudi mene je oplazila evforija, bolj z različnimi fotkami po FB in pripovedovanjem, kolk je dobra. Moram priznati, da pred 1 mesecem sploh še nisem slišala za to ;-) Je še nisem preizkusila. Menda se na isti način naredi tudi slana pizza varianta, s sirom in šunko in pelati ;-)

    OdgovoriIzbriši
  5. O madonca Ne-Ja, tole pa je za cedit sline. Tudi jaz sem dobila en recept, pa se mi je opis zdel tako hudo zakompliciran, da sem ga "pospravila". Sedaj bom pa tvojega uporabila, z vsemi slikicami in napotki bo že kaj ratalo:)) Mislim, da te ne bodo zbrisale, le povabile, da narediš še za njih - to bi bilo najbolj pametno. Ampak potem naredi toliko, da se lahko vse povabimo:))) Pozdravček, Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo, še ena, ki tega ne bo nikdar pekla, se pa takoj postavlja v vrsto za preizkuševalca. :-)) Tvoja sončnica je tako zelo lepa, da se mi cedijo sline, ko jo gledam. :-) Bolj ročno izdelanega cveta, kot je tale tvoja mojstrovina, si ni moč predstavljati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma tale cvet je čisto zmagovalen, ga šjori sigurno ne bosta izbrisali. Bravo! Pa sline se cedijo:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Se strinjam s puncami, zmaga je tvoja šjora ;) prekrasen cvet ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prav gotovo tvoj slastni cvet spada v tokratni izziv.
    Hvala za nazorni prikaz izdelave. Ko bo čas in volja ... Morda poskusim še sama.
    Lep dan!

    OdgovoriIzbriši
  10. Super, ta recept sem tudi že sama gledala, pa še nekako nisem zbrala volje.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja tudi zadnjic na tv slo v oddaji dobro jutro so jo pekli naredili tri plasti:))
    se mi je dopadlo:))
    tvoja je zelo lepa se dobro da ti je uspelo jo poslikat predno ste jo popapali:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Slastno izgleda
    sem ljubiteljica Nutelle
    njami
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  13. Jerneja, to je pa ena krasna roža, pa še dišeča, pa še njami...Seveda da spada v Craft-alnico, saj nikjer ne piše, da mora biti iz papirja, si jo pa ročno oblikovala. Bravo. Lp

    OdgovoriIzbriši
  14. Super ti je uspela tale nutelina sončnica ... kako mora biti šele dobra :-))

    OdgovoriIzbriši
  15. Ooo, njami. Veliko sem jih že videla ampak tvoja je popolna. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Slastno slastno :) In tiste klekljane rožice iz prejšnje objave so tudi super. Ne-Ja, bila si izžrebana pri najinem izzivu Ko me inspirira. Javi se mi prosim na mail :) Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  17. Rožice v tvoji izvedbi so čudovite. Tale nutelina sončnica že izgleda slastno. Hvala za tako čudovito predstavitev. Ob prvi priliki poizkusim tudi sama.

    OdgovoriIzbriši
  18. ooo dobro ti je uspelo! tudi jaz ji imam v planu, ma zgleda res zakomplicirano, moram zbrat pogum. lp

    OdgovoriIzbriši
  19. Take dobrote jaz pa na postu ... z mamo sva se odločili za prečiščevalni post, tj. brez pšenične moke, brez beljakovin živalskega izvora, brez kave in sladkorja. Najbolj pogrešam kavo, ker zaradi nizkega pritiska me pogosto boli glava. Sicer jo pridno nadomeščam s čajem, a ni isto.
    Lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
  20. O svetovno! Držim pesti, da dobiš na CRAFT-alnici nagrado, ker med vso poplavo cvetov je ta res nekaj posebnega. :) Odlična ideja za sodelovanje na izzivu.

    OdgovoriIzbriši
  21. Šjora, nič ne bomo brisal. Rožica je ročno narejena, 3D in še okusno je videti. Zadosti vsem kriterijem Craft-alnice :). Super ideja da si se nam z njo pridružila in hvala za recept. Pozdravček Lili

    OdgovoriIzbriši
  22. prav lepo ti je uspelo....jaz boljše da se je ne lotim ker trenutno nimam nobenega degustatorja in bi pristala v moji ritki, ki pa je že čisto zadosti velika hahaha

    OdgovoriIzbriši
  23. Tole bo močna kandidatka za med top 3 že zaradi ideje, da si jo zraven uvrstila. Lajkam zelo :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Glede na to, da OBOŽUJEM Nutello, se tole spravljam delati že kar nekaj časa, ampak nekako je kozarec z Nutello vedno prazen. Zgleda pa tvoja rožica naravnost fantastično!!! In ne dvomim, da je bila tudi izjemno okusna. ;)

    OdgovoriIzbriši
  25. Vau kako lepo in verjetno tudi zelo dobro :). Lp

    OdgovoriIzbriši
  26. Wow these look amazing!!!!!! Love Nutella 😊
    Hugs
    Vic x

    OdgovoriIzbriši
  27. O, Jerneja, to pa zgleda slastno.

    OdgovoriIzbriši
  28. Njami, izgleda res slastna! V zadnjem času je res veliko Nutellinih rožic za videti po netu, ampak tvoja se mi zdi ena lepših, krasna je! ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).