sreda, 14. januar 2015

Sladko razvajanje

Zunaj so taki turobni dnevi, prav nič zimski, zato vam pokažem kaj sem kuhala za ozimnico. Če že vreme ne nariše nasmeha na ustnice, naj vam ga želja po sladkem, ko boste prebrale tole objavo :). 



Sladko marmelado iz domačih robid, ki so leto zelooo bogato obrodile, sem skuhala iz cca 2,5 Kg robid tako da je zaloga kar priročna. Baje so tako obrodile, ker sem jih jaz letos porezala in sem jim malo prizanesla s škarjami ;).

Njami, najmi so bile dobre in konkretno debele  :).

Tisti ta največji sladkosnedi so jo dobili v pokušino takoj, nekateri pa kot darilce za praznike. Naša tamala je mnenja, da se jo bo še kuhalo saj je baje božanska s palačinkami :).

Ekola še recept, če je kateri všeč ta sadež.

Potrebuješ:
  • 1 kg robid
  • 1kg želirnega sladkorja (iz Hoferja razmerje 1:1)
  • 1 strok vanilije ali vrečico Burbonske vanilije
  • 2 banani
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • cimet po okusu (prah ali skorjica)
  • 2-3 žlice ruma
Priprava:
Robide preberemo, stresemo v lonec ter postavimo na ogenj, toliko da zavrejo, in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Jaz jih še precedim skozi cedilo ali gazo, da odstranim pečke in tako dobim čisti »sok«. Dve srednji banani pretlačimo in ju vmešamo v zmes. Dodamo skorjico cimeta (ali prah) in strok vanilije. Pustimo da ponovno zavre in kuhamo še cca pol ure oz. toliko, da izpari čim več vode. Nato dodamo želirani sladkor, sok in lupinico ene limone, pustimo da ponovno zavre in potem kuhamo še dobrih deset minut. Čisto na koncu dodamo rum, ga dobro vmešamo in nato še vročo marmelado zlivamo v kozarce. Zapremo, zavijemo v odejo in hladimo dan do dva v hladnem, temnem prostoru.




Skuhani ima dve rundi po 7-8 kozarčkov. Marmelada se dejansko strdi takoj po nalivanju v kozarčke tako da z njo ni težav. Banane dodam zato, da se hitreje strdi in da pusti malo bolj bogat okus, lahko pa jih izpustimo iz recepta.



Dober tek!

A sem vam naredila skomine po sladkem? :)

pa pa
Ne-Ja

11 komentarjev:

  1. In to že navsezgodaj. To mora bit pa dobro. Robid pa nisem jedla že 30 let. Včasih je to raslo na veliko med grmovjem, zdaj je pa tam sam beton in hiše.
    Ampak banana, to pa še nisem slišala za marmelado, verjamem pa, da da svoj edinstven okus. Nekaj novega .čao

    OdgovoriIzbriši
  2. No, lepa reč, res mi mi naredila sline v ustih ;)
    Zgleda zelo dobro in tudi lepe so. Za banane pa še nisem slišala, da bi jih dali v marmelado.
    Človek se uči vse življenje ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako lepe robide in priznam, da še nisem jedla tovrstne marmelade in to z dodatkom banane. Zanimivo. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm kar sline se mi cedijo, saj so robide ene izmed mojih najljubših sadežev, najm! lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Uuuu te kombinacije ne poznam, ne dvomim, da je odlična :). Hvala. Lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Njami, to mora biti dobro. Čeprav kuham dosti marmelad, jo iz robid še nisem, ker jih sproti porabimo. Banane pa jaz vedno dodam v božično marmelado. Lp

    OdgovoriIzbriši
  7. Res zanimivo. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pravi čas si izbrala, da mi delaš skomine s to slastno marmelado in skledico robid. :-)) Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  9. uuuuu sladke sanje bom imela ker tole prebrala pred spanjem hihi:)

    OdgovoriIzbriši
  10. ČAO šjore! Hvala za vse vaše komentarje :). Banano načeloma dodaš v mamrmelado, da se le-ta bolj zgosti, ker vsebuje pektin, če se ne motim. Drugače pa naredi tudi okus malo bolj bogat.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uau zanimiv recept in same fine sestavine, sliši se slastno! :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar in ker si si vzel-a čas za ogled mojega bloga :).